hervatten Astra Zeneca Vaccin

Ik krijg of kreeg een AstraZeneca-prik. Wat moet ik weten over de hervatting van de vaccinatie?

In de week van 22 maart 2021 begint het vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca weer. De tijdelijke pauze met prikken van AstraZeneca, die op 14 maart 2021 uit voorzorg werd ingelast, is niet langer nodig. Dat is besloten op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanuit het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Onderzoek naar AstraZeneca-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft bevestigd dat het AstraZeneca-vaccin veilig en effectief is. De bekende gevallen zijn beoordeeld en het EMA geeft aan dat het een zeer klein risico betreft om klachten te ontwikkelen.

Europees onderzoek

Er is met alle kennis in Europa heel hard gewerkt om in korte tijd met een antwoord te kunnen komen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is op basis van alle beschikbare gegevens niet tot de conclusie gekomen dat er een mogelijk verband is tussen de ernstige ziektebeelden en het vaccin. De ziektebeelden komen niet vaak voor. Nader onderzoek is noodzakelijk en het EMA zal nieuwe meldingen nauwgezet blijven volgen. Het is dan ook belangrijk te benadrukken dat de voordelen van het vaccin nog steeds opwegen tegen de zeer kleine risico’s.

Andere landen gaan ook door met AstraZeneca

Ook in andere Europese landen wordt de vaccinatie met AstraZeneca weer zo spoedig mogelijk hervat. Het gaat dan onder andere om Duitsland, Italië en Frankrijk. In een klein aantal landen wordt op zeer korte termijn een besluit genomen. 

Opnieuw pauzeren kan altijd

Bij elk vaccin worden de bijwerkingen op elk moment goed in de gaten gehouden. Wanneer er aanleiding is om opnieuw te pauzeren is dat altijd een mogelijkheid.

Geen aanwijzingen voor verhoogd trombose-risico

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft geen aanwijzingen gevonden dat er een verhoogd risico is op normale trombose, zoals diep veneuze trombose (trombose in de benen) en longembolie, na vaccinatie met AstraZeneca. Heeft u zorgen over uw specifieke situatie? Bel dan uw huisarts.

Opletten op symptomen

Het is heel belangrijk dat zorgverleners en mensen die gevaccineerd zijn, alert zijn op symptomen die passen bij deze specifieke combinatie van stolselvorming én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Het is belangrijk om direct medische hulp in te inschakelen wanneer de volgende klachten zich voordoen na vaccinatie met AstraZeneca:

  • kortademigheid;
  • pijn op de borst of in de buik;
  • zwelling of kou in arm of been;
  • ernstige of verergerende hoofdpijn of wazig zicht;
  • aanhoudende bloeding;
  • meerdere kleine blauwe plekken, rode of paarse plekjes, of bloedblaren onder de kin.

Informatie over AstraZeneca aangevuld

Het Europese geneesmiddelenbewakingscomité PRAC adviseert om de productinformatie voor zorgverleners (SmPC) en de bijsluiter voor patiënten aan te vullen met een waarschuwing.

 

Openingstijden praktijk


Het loket van de doktersassistente is ’s-morgens geopend van 8:00-12:30 en van 13:30-17:00.
Met uitzondering van de donderdag, dan is de praktijk om 12:00 uur gesloten.

Consult & Tijden

Openingstijden Apotheek

De apotheek is geopend van 13:00-17:30 elke middag.
Met uitzondering van de donderdag, dan is de apotheek van 10:00- 12:00 uur geopend.

 

De Apotheek